Energiebesparing geeft een verlaging van uw maandelijkse lasten doordat uw energiekosten (lager gas- en elektriciteitsverbruik) dalen
Energiebesparen
Het realiseren van een energiezuinige woning bestaat uit het zoveel mogelijk beperken van de energieverliezen, het verminderen van de energiebehoefte en het gebruiken van duurzame efficiënte installaties om te verwarmen, te koelen en te ventileren. Hierbij is het belangrijk dat de installaties goed zijn afgesteld op de lage energiebehoefte is gerealiseerd. Vervolgens is het van belang om regelmatig het verbruik te monitoren en onderhoud aan apparatuur en installaties uit te voeren.
Isoleren
In een goed geïsoleerd huis voelt u zich niet alleen fijner, maar bespaart u ook flink op uw stookkosten. De kosten van isolatie verdient u echt veel sneller terug dan u denkt.
Check onze winkel voor actuele product prijzen.
De voordelen op een rijtje:
- Lagere stookkosten door isolatie
- Vaak binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend
- Draagt bij aan een beter energielabel
Soorten Isolatie
Dakisolatie
Of u nu een plat of schuin/hellend dak heeft. Voor ieder dak zijn verschillende oplossingen mogelijk. Bij een schuin dak is een isolatielaag van polyurethaan vaak een goede oplossing.
Gevelisolatie
Een huis zonder gevelisolatie verliest veel warmte. Daardoor moet je harder stoken en is je energierekening onnodig hoog. Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een lekkere jas omheen. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.
Spouwmuurisolatie
Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd. Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt immers de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis.
Vloerisolatie
Een isolatielaag direct tegen de onderkant van de vloer houdt de warmte langer vast. Minder tocht en warme voeten, plus u bespaart op energie omdat er minder warmte via de vloer verloren gaat.
Bodemisolatie
Bodemisolatie wordt nog steeds veel toegepast omdat het makkelijk en goedkoop is. Het reduceert weliswaar het vochtprobleem, maar de comfortverbetering en energiebesparing die de leveranciers beloven, blijft vaak achterwege.
Hoe komt dat ?
In de zomer neemt de bodem onder ons huis warmte op. Deze warmte wordt in de winter weer afgestaan aan de kruipruimte. Dat gebeurt op twee manieren: de kruipruimtebodem warmt de koude vrieslucht op die van buiten komt en de kruipruimtebodem straalt per saldo warmte uit naar de koudere funderingsmuren.
Een isolatielaag op de bodem blokkeert deze positieve warmtestroom, die in de winter uit de bodem komt. Daardoor worden de funderingsmuren kouder en ook de koude vrieslucht wordt niet meer voorverwarmd door de bodem. Gevolg: de vloer wordt nog kouder dan zonder bodemisolatie het geval zou zijn geweest.
(Bron: Rapport Senter/Novem, 18. – dit rapport is bij ons hier te downloaden )
Ventileren
In zowel oudere woningen als in nieuwbouw is het van belang voldoende te ventileren. Hiervoor worden ventilatiesystemen bij de bouw van het huis aangebracht. Zo’n systeem kan berusten op natuurlijke lucht circulatie, zo genoemde natuurlijke ventilatie systemen, of op een geforceerde lucht circulatie, zo genoemde mechanische ventilatiesystemen. Voor beide ventilatiesystemen plegen wij onderhoud en vervangen we gedeeltelijk of gehele systemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Waarom ventileren
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Als uw woning goed geïsoleerd is, is het extra belangrijk goed te ventileren. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt en kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.
Natuurlijke ventilatie
In de meeste oude huizen zit geen mechanisch ventilatiesysteem. Voor gezonde schone lucht in huis zijn bewoners dan aangewezen op de roosters, klepraampjes, naden en kieren in huis. Maar zulke natuurlijke ventilatie is soms onvoldoende. Ga na of dat bij u ook het geval is – u kunt het zelf verbeteren. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor uw gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In huizen zonder een mechanisch ventilatiesysteem (twee derde van de Nederlandse huizen) kan dat alleen via natuurlijke ventilatie: lucht stroomt de woning in via klepraampjes en roosters. De vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit. Als naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Als bewoners ook nog klepraampjes en roosters dicht houden vanwege kou of tocht, ontstaat een ongezonde leefomgeving. Gelukkig kunt u daar zelf wat aan doen. Tips ventileren in huis
- Pak de oorzaak van ongezonde lucht aan: rook niet binnen, ventileer extra tijdens koken en douchen en als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld door een raam te openen.
- Laat ventilatieroosters altijd open, en laat klepraampjes open als u thuis bent; dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht.
- Houd de roosters goed schoon.
- Zorg dat lucht in huis kan doorstromen, via ruimte onder deuren of eventueel via roosters in binnenmuren of -deuren.
- Zorg voor goede ventilatie van de keuken en de badkamer, met een afzuigkap of eenvoudige ventilator. (zie ook: http://www.milieucentraal.nl)
Onderhoud
Vaak wordt weinig aandacht gegeven aan het onderhoud van een ventilatiesysteem. Gaandeweg treedt dan vochtproblematiek op. Problemen kunnen echter makkelijk worden voorkomen door op geregelde tijden het systeem na te kijken op werking en reiniging. Hierbij vormt het schoonmaken en afstellen van rozetten en roosters een belangrijk onderdeel.
Mechanische ventilatie
Vervuilde binnenlucht kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het is van belang dat uw huis goed geventileerd wordt. Mechanische ventilatie zorgt voor comfortabele luchtverversing in huis. Mechanische ventilatie zuigt lucht uit uw keuken, badkamer en toilet met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen die zich op het plafond bevinden. U kunt met de standenschakelaar zelf regelen hoeveel lucht er wordt afgezogen. Er wordt (verse) lucht aangezogen via ventilatieroosters of klepramen die in verbinding staan met buitenlucht. Bij onvoldoende luchtaanvoer kan er onderdruk in uw woning ontstaan en kan er schadelijk radon gas vrij komen uit bouwmateriaal en kruipruimte.
Twee types mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die alleen lucht afvoert via afvoerkanalen, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer en het toilet. Heeft u een Warmte Terug Win installatie, dan wordt niet alleen ‘vieze’ lucht uit uw woning afgevoerd – er wordt ook frisse lucht naar binnen geblazen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt mede gebruikt voor de verwarming van uw woning.
Onderhoud van mechanische ventilatie
Uw mechanische ventilatie kan op termijn vervuild raken. Om risico’s voor gezondheid en onnodige slijtage van de mechanische ventilatie te voorkomen is controle en grondige schoonmaak van de filters en ventielen noodzakelijk. Eventuele geluidsoverlast wordt daarmee ook tegengegaan. Om verzekerd te zijn van goed onderhoud van uw mechanische ventilatie kunt u het beste een onderhoudscontract afsluiten.
Duurzame koeling
De persoonlijke eisen van het wooncomfort en het binnenklimaat zijn over het algemeen bij veel particulieren vrij hoog. Zo moet het gebouw een aangename temperatuur hebben in de winter en in de zomer. Technisch gezien is het goed mogelijk om een woning te ontwerpen die geen of nauwelijks koeling nodig heeft. Rekening houdend met een goed geïsoleerd duurzaam casco, goede naad en kierdichting, woningoriëntatie, zonwering en de juiste ventilatievoorzieningen komt u al een heel eind.
Afhankelijk van uw keuze voor verwarmingsinstallatie en het bijbehorende warmte afgiftesysteem kunt u vervolgstappen maken. Wanneer u bijvoorbeeld voor vloerverwarming met lage temperatuurverwarming heeft gekozen, is het goed mogelijk om dit warmte afgiftesysteem in de zomer te gebruiken om de woning te koelen door koel water door de leidingen te laten circuleren. Met betrekking tot het duurzaam koelen van uw woning zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk. Hierbij kunt u o.a. denken aan:
– Passieve koeling (dakoverstek en terugliggende kozijnen);
– Grondbuis (bodem/lucht warmtewisselaar) voor voorverwarming en/of koeling van de buitenlucht;
– Koeling middels heipalen en/of aardwarmtesysteem (horizontaal / verticaal);
– Koeling middels aansluiting op een collectief duurzaam koelsysteem.
Door koeling op een duurzame manier toe te passen wordt voorkomen dat er airco’s worden aangeschaft die veel energie verbruiken. Duurzame koeling vraagt vaak wat extra energie maar het is goed mogelijk.
Een andere optie voor duurzame koeling is op een passieve manier door middel van een dakoverstek van tenminste 1,20 meter boven de meest zuidelijke georiënteerde ramen. Al is deze laatste manier van koeling niet altijd voldoende, scheelt het wel aanzienlijk.
Een interessant uitgangspunt is om te kijken op welke manier het koelen in uw woning kan gebeuren door zo min mogelijk installaties toe te passen (back 2 basic principe). Dit scheelt in de toekomst in de energielasten en het onderhoud.
Energiezuinig verlichten
Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur.
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Bijna alle (99%) impact van verlichting op het milieu komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het niet zonde om werkende onzuinige lampen te vervangen door led. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug.
Check onze winkel voor actuele product prijzen.
Duurzame energie
Wikipedia omschrijft het als: ‘Energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.’
Meulemans heeft een groot aanbod van hernieuwbare energiebronnen, bestaande oa. uit zonnepanelen, gehele pv-systemen, warmte wisselaars, lage temperatuur ketels en verwarming, zonne-boilers, en kleinschalige windturbines.
Check onze winkel voor actuele product prijzen.
Geothermische energie
Kende je deze soort duurzame energie al? Geothermische energie wordt ook vaak ‘aardwarmte’ genoemd. Met aardwarmte kun je je huis direct verwarmen, maar je kunt er ook elektriciteit mee opwekken. Bizar: 30 procent van deze warmte is nog afkomstig van toen de aarde ontstond!
Nederland heeft negen grootschalige aardwarmteprojecten. Een daarvan is tuinbouwbedrijf Ammerlaan in Pijnacker. Het bedrijf levert ook aardwarmte aan een zwembad, een school, een sportcentrum en twee andere kwekers.
Stadswarmte
Stadswarmte werkt als volgt: de restwarmte van fabrieken wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit water komt bij huizen weer uit de kraan, waardoor je geen boiler meer nodig hebt. Op deze manier kunnen we een deel van de energie die we anders zouden verspillen terugwinnen. En dat is hard nodig, want volgens de TU TU Delft gooien we jaarlijks een hoeveelheid warmte weg die gelijk staat aan 15 miljoen m3 ga – dat is het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van zo’n 9.300 huishoudens!
Waterkracht
Waterkracht is de verzamelnaam voor verschillende soorten energie uit stromend water. Deze energie wordt vaak gewonnen met turbines. Vroeger noemde men waterkracht ook wel ‘witte steenkool’, vanwege het witte schuim dat soms ontstaat bij stromend water. Een voorbeeld van het opwekken van waterkracht is Zeeuwse Stormvloedkering. In Nederland hebben we bovendien drie waterkrachtcentrales langs grote rivieren.
Bio-energie
Energie die is opgewekt uit organisch materiaal noemen we bio-energie. Elektriciteitscentrales en afvalverbrandingsinstallaties wekken elektriciteit en warmte op door biomassa te verbranden. Maar wist je dat je door bepaalde plantenresten te laten gisten, er biogas ontstaat? Biobrandstof valt ook onder bio-energie. Meer weten over bio-energie?
Zonne-energie
Zonne-energie is de verzamelnaam voor het licht en de warmte van de zon. Het licht en de warmte van de zon leggen een indrukwekkende 150 miljoen kilometer af voordat ze de aarde bereiken. Deze energie vangen we op met bijvoorbeeld zonnepanelen of zonneboilers. Je kan er zelfs mee koken. De grootste zonne-energiecentrale ter wereld staat in het zonnige Californië.
Windenergie
Samen met zonne-energie is dit de bekendste duurzame energie. Je kan ze niet missen: met hoogtes van 100 tot 150 meter steken de windturbines boven de horizon uit. Ze staan bijvoorbeeld in weilanden, naast de boerderij of midden op zee. De wind blaast tegen de rotorbladen van de turbine, die een generator aandrijft.
Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparing?
Doe hier de check
Ontdek in twee stappen of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nog voordeliger. Check bij de energiesubsidiewijzer!
Energiebesparing
Er valt veel, heel veel energie te besparen in bestaande woningen.
Zo kunt u uw woning isoleren, uw electriciteit door zonnepanelen zelf opwekken, uw CV water met een zonneboiler (voor)verwarmen, een energiezuinige CV ketel laten installeren, en zo voort. Naast dat CO2 uitstoot zo wordt vermeden gaat door energiebesparing ook de kosten voor bewoners omlaag. Veel gemeenten geven voor energiebesparing subsidies af.
Informeert u gerust vrijblijvend bij ons hoe ook u energiebesparing kunt realiseren, en of er nieuwe subsidies zijn voor uw energiebesparingsplannen.
Wij leveren en installeren alle installaties en apparatuur zodat u verzekerd bent van een optimale en veilige werking.